Retrospektiva omiljenih salsa pesama


Kažu da je salsa došla u Srbiju krajem prošlog ili početkom ovog milenijuma… Ja nisam bio prisutan kada je ona dolazila, ali svakako sam bio deo zlatnog doba salse, doba kada je ona rasla i razvijala se. U početku je stvarno bilo teško doći do muzike i novih albuma, pa smo često plesali salsu i uz muziku koja nije salsa. Takođe, često se na plesnim večerima jedna ista pesma vrtela i po više puta jer smo nekako bezazleno i romantično bili zaljubljeni u iste.    Počevši od čuvenog „Radovića“, za koji garantujem da je 99% današnje salsa scene samo čula (pogotovu priče o čuvenom debelom prašnjavom tepihu), kao i nezaboravne „Revolucije“, bilo je i dosta manje-više poznatih mesta na kojima se salsa puštala, a neki hitovi i po bezbroj puta za veče.   Tako da ovaj članak posvećujem najomiljenijim pesmama u salsa priči Beograda.
Mnogi će reći da je bljak i da to nije kubana, ali prvi među jednakima je svakako Marc Anthony. Ovom prilikom izdvajam dva njegova hita i jedan koji je prepevao (mada po mom mišljenju bolje zvuči od originala). „Radović“ nije mogao da se zamisli bez „Valio la pena“ i „Ahora Quien„. Treći hit sa liste besmrtnih je svakako „Aguanile„. Ova pesma dolazi kasnije, pričam o  Marc Anthony verziji, koja je bila jako popularna krajem prošle decenije u klubu Havana.
Sledeća pesma (mada će stari salserosi da kažu da im je više muka od nje)  takođe je bila pod obavezno u „Radoviću“. Celia Cruz jedna neponovljiva- njen hit „La vida es un carneval“ je bio poziv na ludnicu na prašnjavom tepihu.
Grupa Los Van Van je nekako od samog starta bila prisutna. Pravi timba bend sa dugom tradicijom lagano nam je objašnjavao razlike između timbe i salse koja nije dolazila sa Kube (Portorico i New York salsa pre svega). Ovde bih izdvojio pesmu uz koju je napravljeno najviše koreografija „Abre que Voy„. Ja mislim da ne postoji škola koja nije imala neki nastup uz ovu pesmu, čakje i preko grane pesma bila jako popularna za izvođenje raznih performansa. Druge dve koje ovde izdvajam (mada Los Van Van zaslužuje možda mnogo više) su „Esto te pone la cabeza mala“ i „Agua„. Ove dve pesme i danas izazivaju histeriju i masovni izlazak na podijume beogradskih klubova.
Svakako jedan period istorije pripada i Charlie Cruz-u i pesmi „Mala„. „Loša“ je dizala na noge i najveće mrgude, pravi salsa popić. Jedna pesma koja je objavljena 1995. pronašla je put do salserosa Srbije tek desetak godina kasnije.“La Jinetera“, Willy Chirina, je svoj BUM doživela na žurkama u klubu „Underground“. Voleli smo da plešemo ruedu i da vičemo „Ooooo Havana“. I na kraju, grupa koja i nije moja omiljena, ali svakako je obeležila početke na našim podijumima – Charanga Habanera.  Ovaj svakako odličan bend održao je i najbolji koncert na kome sam ja bio (Minhen 2008). Njima dajem jednu pesmu „Abusadora„.

Naravno, ovo su hitovi koji su izabrani iz najobjektivnijeg subjektivnog ugla. Verovatno bi svako, kada bi pravio svoje liste, imao šta da doda, ali ovo je lista koja pokušava da prati sam razvoj salsa scene u Beogradu. Mnogo dobrih bendova se pojavljivalo u međuvremenu, ali da bi pesme postale legendarne, treba i vreme da prođe. Kako znam da smo ispustili Habana D’Primera, Manolito, Elio Reve, Calle Real, Adalberto Alvarez… Stoga najavljujemo niz članaka o najboljim timbama, romantičnim salsama, najdosadnijima …

A vi nas podsetite da ne zaboravimo nešto. Ispod ovog članka možete ostaviti link pesme i komentar, koja je po vama obeležila neki salsa period.

Veliki salsa pozdrav,

Vaš RDM

Prijem pocetne grupe

Ovaj unos je objavljen pod Nekategorizovano. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Retrospektiva omiljenih salsa pesama

  1. Zaka kaže:

    Evo moram da priznam da mi je omiljena bila Ahora Quien 🙂 bila je neizostavna na casovima salse koje sam ja pohadjala 🙂 onda Aguanile u Havani, ludilo 🙂 Agua naravno i da dodam Somos Cubanos 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s