Najbolje TIMBA pesme kroz istoriju (TOP 10)


Kako je popularnost Timbe rasla kroz vreme tako su se izdvojili izvođači i numere koje salserosi (timberosi) vole da slušaju i uz koje vole da igraju.  Pošto volimo da budemo specifični u svemu, onda bi mogla da se napravi posebna lista najboljih Timba pesama po ukusu srpskih salserosa (srberosa 🙂 ) . Međutim, ostaćemo objektivni i neutralni do kraja pa će se na sledećoj listi naći neke pesme koje možda i nisu bile najveći hitovi kod nas, ali su dobro kotirane na svetskom nivou. Posao izbora najbolje pesme je uvek bio nezahvalan jer se ukusi mnogo razlikuju, pa će uvek biti onih koje bi neko dodao, a isto tako i izbacio. Nego da krenemo:

10. Somos lo que hay – Manolin

Filmski početak ove pesme nas uvodi u jednu čistu melodiju uz koju se igra žmureći ili uz sugerišuću bliskost.  Česta tema u timbi je prikaz sebe kroz pesmu, u ovom slučaju Manolin „El Medico de la salsa“ tekstom i muzikom pokušava da prenese osećaj o induvidualnim osobinama iz lične i tuđe perspektive.

9.  Que cosas tiene la vida – Pupy y los que son son

Kada bi trebalo da celo veče igramo uz brzu muziku onda bi Pupy bio apsolutno najslušaniji (a mi bismo bili najslupaniji). Ako se meri količina uložene energije, kvalitet ritma i spretnost muzičara onda je „Que cosas tiene la vida“ na ivici eksplozije. Nasmejati se, obrisati znoj sa čela, prepustiti se utisku posle igranja i popiti nešto osvežavajuće.

8. Santa palabra – NG La Banda

Šta je timba bez kubanskog i afričkog folklora? „Santa palabra“ – sveta reč o bogovima u Santeriji. U kratkim stihovima se izlažu glavne karatkerne osobine svakog od bogova. Uz jednu izuzetno igrivu melodiju ovo je jedan od najlepših načina da se predstavi nečija tradicija i religija.

7. Fresquesito – Elio Reve

Ako bi jednom rečju trebalo opisati Fresquesito onda je to: „Umerenost“. U ovoj pesmi svega ima taman onoliko koliko je potrebno: prelazi, kvalitetni glasovi, sloboda izvođenja, ponavljanja uokvirena specifičnim muzičkim deonicama… Nikad ova pesma nije bila najpopularnija, ali nekako se stekne utisak kao da je bila na svakoj salsa večeri otkako igramo. Toliko je nenametljiva da će uvek biti tu.

6. Yo no me parezco a nadie – Bamboleo (Azucar negra)

Oko izbora najbolje pesme grupe Bamboleo može da se povede velika polemika, najviše zbog toga što su oni često menjali sastav a isto tako i konstantno uvodili inovacije na polju izraza, aranžmana i muzike.“Yo no me parezco a nadie“ je dosta brza i živahna pesma koju izvodi početni i najkvalitetniji sastav benda. Haila Mompie (koja je kasnije prešla u Azucar negru) se smatra za najkarakterističniji ženski vokal u timba svetu.

5. Soy todo – Los Van Van

Melodičnost i kvalitetni tekstovi su uvek izdvajali grupu Los Van Van kao izuzetno cenjenu i popularnu. „Soy Todo“ po nekim listama predstavlja najveću timba numeru svih vremena. Ovo je pesma u kojoj se oseća ozbiljna umetnost. Potrebno je posebno obratiti pažnju na uklopljenost instumenata koji u roku od 7 minuta ostavljaju utisak savršenog prelaska iz žanra u žanr. Romantični početak se neosetno pretoči u razigranu pesmicu, da bi zatim teskt i nenametljiva melodija došli u prvi plan kao da se bend direktno obraća svakom slušaocu.

4. Deja La Mala Noche – Adalberto Alvarez

Adalberto Alvarez je legenda kubanske muzike koji i dan danas na Kubi uživa najveće poštovanje od svih timba muzičara. „Deja la mala noche“ ulazi u onu grupu pesama koje jednostavno same igraju. Čak i oni ljudi koji nikad nisu igrali salsu, ako iole pokušaju da usmere koncetraciju na ovu pesmu, počeće da igraju. To je u stvari jedan od načina da neko spozna ples a da ga nije ni video.

3. El diablo colorao – Manolito

Timba  koja svoju popularnost u velikom delu duguje i najčuvenijem salsa plesnom snimku (Yanek y Diana na Cubavision takmičenju). Upravo najprimetniji elementi ove pesme ulaze u domen plesa zbog odlično urađenih prelaza i brejkova. Ovde se da primetiti koliko je Manolito kao kompozitor mogao da oseti šta je potrebno plesačima da bi pružili svoj maksimum.

2. Cuando El Río Suena – Havana D’ Primera

Novi zvuk i stil koji je predstavio Alexander Abreu u Havana De Primeri je praktično opčinio sve timberose na planeti. Iako je ovaj bend mnogo mlađi od svih prethodno navedenih, kvalitet ga jednostavno gura na ovu listu. Cuando el Rio Suena je romantična timba koja je ispunjena jačinom teksta i oštrinom prelaza kako u glasu tako i u duvačkim instrumentima. Postoji običan razlog zbog kog ova pesma nije na prvom mestu, jer je samo jedan…

1. Los Van Van – Te pone la cabeza mala

Na koliko je samo nivoa ova pesma „otkačena“ ? Opuštenost u izvođenju numere, ubacivanje neočekivanih zvukova od strane pevača, nabrajanje muzičkih i plesnih žanrova koji zvuče kao dobro osmišljene rečenice, jednom rečenicom: Los Van Van u jednoj pesmi i na jednom prvom mestu. Kao što reče jedan pametan čovek Los Van Van je zaslužio sopstvenu listu 10 najboljih timba pesama na svetu. Ko zna možda je i napravimo…

Specifičnosti koje je timba kao žanr unela u muziku i ples, kao i vezu dva pojma (Timba i  Salsa) smo opisali ranije u članku „Šta je salsa, a šta timba“.

Youtube PLAYLIST : Timba TOP 10

Ovaj unos je objavljen pod Nekategorizovano. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Najbolje TIMBA pesme kroz istoriju (TOP 10)

  1. Povratni ping: Da li ste ikada vodili ljubav na podijumu za igru? | Ritmos Del Mundo- Beograd i Salsa

  2. Povratni ping: Ritmos del mundo – Kuba u Beogradu | Ritmos Del Mundo- Beograd i Salsa

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s