O salsi i srodnim plesovima


Zavodljiv,  romantičan, nežan i senzualan, a opet, dinamičan i energičan, takav je ples nazvan SALSA … Naziv je stvoren u Njujorku i potiče od španske reči koja znači „sos“, a u nekim kontekstima i „ukus“.Salsa kao ples počinje polako da osvaja svet krajem sezdesetih godina prošlog veka, došavši sa Kube i noseći u sebi uticaje sona, mamba i afro-kubanskog folklora. U Srbiji se najvise pleše Cuban Salsa, to jest, kubanski stil salse.

Ovaj ples ne prate stroga pravila i dozvoljava plesačima da izraze kreativnost, da osete muziku i daju svom nastupu originalni pečat. Svaki plesač ima svoj posebni stil koji treba razvijati, a ne svesti na kalupe. Sloboda interpretacije upravo dozvoljava svakom pojedincu da da svoj začin ovom „sosu“. Salsa se pleše na muziku koja se sastoji od osam taktova, odnosno, dve četvorotaktne celine. Tipična šema su četiri koraka tokom četiri beat-a, gde se tri naglašavaju, a četvrti se preskače. Međutim, ovaj četvrti se često označava nekim pokretom. Tipično, muzika je isprepletana perkusijama, gde udarci dostižu brzinu i do 180 u minutu. Kubanski stil se pleše na „1“, jer moderna kubanska muzika ima takav ritam u kojem drugi beat može čuti samo dobro istrenirano uho.

Osim plesa u paru, koji je najčešći, postoje i solo nastupi, ali i kombinacije više parova. Ovaj grupni ples zove se RUEDA DE CASINO. Parovi su poređani u krug („rueda“ = krug), a jedna muška osoba „el cantante“ zove figure, koje zatim svi parovi prate, razmenjujući partnerke između sebe. Postoje i grupne figure koje vizuelno daju posmatraču poseban doživljaj i stvaraju utisak koreografije.

Modernu salsu izvode bendovi poput „Charanga Habanera“, „Los Van Van“, “Calle Real”, itd. Tematika pesama je različita: od ljubavi i sexa, preko politike i životnih problema.

Srodni plesovi

Merenge

Merenge je kombinacija afričkog plesa i francuskog manueta sa kraja 18. veka. Afrički robovi videli su balove u velikim kućama, i kada su oni imali svoje festivale počeli su da oponašaju plesove gospodara.  Ipak, plesovi Evropljana nisu im bili zanimljivi, jer su bili dosadni i mirni, pa su robovi vremenom dodali specijalni dodatak, lagani poskok uz ritam bubnjeva.  Merengue se pleše u paru u položaju kao za valcer i sastoji se od koraka u stranu.

Reggaeton

Reggaeton je mešavina reggae sa Jamajke, latino-američkih vrsta muzike poput bombe i plene, kao i hip-hopa. Počeo se razvijati u Panami i Puerto Ricu, pa ga tamo smatraju svojom vrstom muzike. Reggaeton ima specifičan beat i ritam, koji je poznat pod nazivom Dem Bow. Taj naziv potiče od naslova pjesme (dancehall) Bobby Dixona, koja je ranih devedesetih godina 20. veka prva popularizovala taj beat. Danas su vodeći izvođači ove muzike Daddy Yankee i Don Omar.

Afro Rumba

Afro Rumba je crnački ples sa Kariba. Razvila se u 16. veku dolaskom crnih robova iz Afrike. Izvorna rumba, kao folklorni ples u srži je seksi pantomima koja se pleše vrlo brzo, sa specifičnim jakim pokretima bokova, agresivan, ali istovremeno i senzualan stav muškarca nasuprot odbrambenom stavu žene. To je ples zavođenja. Upravo zbog svoje tzv. lascivnosti rumba je bila ples koji je bio rezerviran samo za nižu društvenu klasu.

Bachata

Bachata je intimni ples koji se pleše uz sporije melodije gitarske muzike, poreklom iz Dominikanske Republike. Potiče od bolera, ali se godinama razvio u specifični ples sa dosta varijacija. Ova vrsta muzike je posebno dozivela uspon 2004. godine nakon hita “Obsession” grupe “Aventura”.

Kiss, kiss.. bang, bang…

Vaša V.I. del Mundo

Ovaj unos je objavljen pod Nekategorizovano. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s