Legende – Orishas deo III


Sve velike mitologije povezane su zanimljivim pričama. Nekada su heroji obični ljudi, a jako često u tim pričama ima mesta i za dogodovštine bogova. Nama najbliža jeste grčka mitologija, čak i mnogi filmovi holivudske produkcije imaju tu tematiku. Takve priče i legende privlačile su ljudsku pažnju od pamtiveka, tako su i danas privukle salserose legende o Orishama.

Kako je Orula dobio moć predviđanja

Za Orulu se pretpostavlja da je sin Obatala i Yembo, i brat Eleggua, Chango i Oggun. Priča kaže da se Oggun zaljubio u svoju majku (ovde možemo povući paralelu sa Edipom), što je razbesnelo njegovog oca Obatalu, koji je rešio da ubije svu svoju mušku decu. Oni koji su bili dovoljno stari uspeli su da pobegnu (Oggun i Eleggua). Međutim, Eleggua je ostao u prikrajku i rešio da pazi na Obatalu. Kada se rodio Chango, Eleggua ga je spasio iz kuće Obatale, i dao je starijoj sestri Dade da odgoji Changoa. Nedugo zatim rodio se i Orula. Eleggua je spasio i ovo muško dete. Kako nije znao šta će sa njim, a i sam se plašio besa Obatale, dete Orula je sakrio ispod Ceiba drva. Svakodnevno Eleggua je obilazio i hranio Orulu.
Vreme je prolazilo, braća su rasla daleko od svog oca i njegovog besa. Jednog dana Obatala se smrtno razboleo. Eleggua je čuo za tu vest i brzo pozvao svog brata Changoa, koji je savladao moć izlečenja. Eleggua je odveo Changoa u kuću njihovog oca, gde je Chango pomogao Obatali i čudom ga izlečio. Shvativši da je sada pravi trenutak, dok su svi slavili, Eleggua je pitao Obatalu da oprosti Oruli. Obatala se složio, dok je moćni Chango isekao Ceiba drvo i od njega napravio tablu za proricanje i poklonio Oruli. Od tada, Orula je jedini Orisha koji ima Ifa moć proricanja. Takođe posle ovih događaja Orula je dobio dva najbolja prijatelja, dva svoja brata- Eleggua i Chango.

Kako je Oggun završio u šumi

Ova priča počinje u momentu kada je Obatala uhvatio Ogguna da nasrće na majku. Jedna legenda kaže da je Obatala za kaznu osudio Ogguna na doživotni težak rad u šumi, a druga da je Oggun, kada je shvatio da je pogrešio prokleo sebe i otišao u šumu daleko od očiju javnosti. U svakom slučaju, Oggun se opredelio na samački život, kažu da ga je samo Ochosi, njegov brat, viđao s vremena na vreme, kada je lovio u šumi. Posvećen svom radu i gorčini koju je nosio u svojo duši, Oggunova energija je širila svetom, tugu i tragediju. Kako bi sprečila dalju nesreću, boginja ljubavi, Ochun umešala je svoje prste. Svojom lepotom i intelegencijom izvukala je Ogguna iz šume i ispunila njegovo srce ljubavlju.

Kazanova i neustrašivi ratnik Chango

Za Changoa kažu da je gospodar munje i gromova, da je neustrašivi ratnik, najbolji igrač i najveći ljubavnik među Orishama. Smatra se da je bio oženjen sa Oyá, Obá i Ochún. Nakon izlaska iz šume Oggun se venčao sa Oya. Međutim njihova ljubav nije dugo trajala, Chango je zaveo Oya i ona je pošla sa njim. Odatle potiče netrpeljivost između ova dva boga Santerie. Kažu da su Chango i Oya stvoreni jedno za drugo, kao što grmljavina prati munje. Često su viđeni da neustrašivo rame uz rame kreću u ratni pohod. Ipak Ochun je omiljena ljubavnica Changoa, njena lepota je ostavila bez daha Kazanovu među Orishama. Njegova treća žena, Oba, odsekla je sebi uvo u znak žrtve Changou, koju je on odbio. Njena tuga je bila prevelika, povukla se i otišla da živi na groblju.
Jedna legenda kaže da je on svoju moć predviđanja menjao sa Orulom, kako bi postao najbolji plesač među Orishama. Njegova bela boja u ogrlici potiče od Obatale, kako bi svoju neopisivu energiju mudro kanalisao.

Aggayu solo- gospodar vulkana i otac Changoa

Jedna od legendi kaže da je on otac Changoa. Priča kaže da je uvek tražio da mu se plati prevoz preko reke. Jednom kada je prevezao Yemaya, ona nije imala da plati, pa je zahtevao da zauzvrat ona vodi ljubav sa njim. Iz toga se rodio Chango za kog Aggaya nije znao. Jednog dana je Chango ušao u kuću, pojeo sve i spavao u njegovom krevetu. To je razbesnelo Aggayu Solo i u borbi koja je počela dva puta bacao je Changoa u vatru i on nije goreo, zatim je hteo da ga baci u okean, ali tad se podigla Yemaya i rekla da je on njihov sin. Od tada postali su nerazdvojni.
Takodje legende kažu da su nerazdvojni, jer su zajedno pomogli jednom narodu kojeg je mučio njihov kralj. Potlačen narod nije imao svoje JA. Chango i Aggaya su im pomogli tako što je Chango bio njihova glava, a Aggayu njihova ramena u ovoj borbi.
Jedna od legendi kaže da se zaljubio u najmlađu Orishu, Ochun boginju reka. Priča kaže da je jednom kada je prelazio reku pao sa čamca i počeo da se davi jer nije znao da pliva. Tu se našla lepa Ochun koja ga je spasila, i koja je starom Aggayi ukrala srce.

Brojne su priče i legende, ovo su samo neke od njih… Legende uz koje mi plešemo. Ako imate neku zanimljivu priču podelite je sa nama.

Ovaj unos je objavljen pod Nekategorizovano. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s