Timba-Folk – I dio


Pakleno avgustovsko jutro teške 1995. godine. Jovan, ažurni student elektrotehnike, po navici ustaje u 9:00. Pržena jaja koja mu je majka postavila lagano otkrivaju neutoljenu glad od prethodnog dana. Sa radija se čuju jutarnje vijesti. Istovremeno, na drugom kraju planete Alberto Herano, Jovanov vršnjak, čita Čeove memoare i pokušava da uhvati dašak vazduha od ventilatora. Podne je ljeti baš neumoljivo u Havani.

Bolje da se ne čuju. Inflacija je pojela kompletan prostor za brojeve na novčanici, kao da ona jedina ima pravo da jede. Izbjeglički kampovi prepuni. Najavljene regularne restrikcije struje. Vrijeme odlično za kupanje. U znoju.
„Dragi slušaoci želimo Vam ugodan dan. Sada sledi HiT Dana“.
Vau, kakav prelaz. Tražio sam, sada gledam. Mislim slušam. Zapalilo se more od 200 na sat, istopiše se planine u bojama duge. Slavila je Jelena rođendan sinoć, desetak puta smo otkrili da je tek 12 sati i da uz Koka Kolu najbolje ide Marlboro. Izgubljene ljubavi, pronađeni kompleksi u prevari, tišina o onome što nas sve tišti. Priče koje nikog ne interesuju važno je da bije melos uz biiit.
Približio se rok. Ne razmišljam o ispitima već danima. Ne mogu. Godinama učim engleski i španski, sviram ovu gitaru i pokušavam da se izolujem iz okruženja. U društvu mora da se popije, a i mora da se sluša. Ovo. Posle prvog drugo i ne pada tako teško. Samo, osjećam neku prazninu. Miretovi imaju satelit, zove me da gledamo Kečere i pričamo o basketu. Kroz onaj tanjir mi se čini da dolaze neki ljudi sa druge planete. Nema veze, sve će njih Divac pojesti za večeru samo da ta Atina krene.
Pričao sam sa Džonijem da napravimo bend. Ima sintić, ja ovu džitru pa da udarimo dok ne naučimo. Barem lagane. Pjevaćemo obojica. Kao da još neko sluša šta se pjeva. Ima on drugara u nekom kafiću dolje u Ruzveltovoj, može nam srediti tezgu kad se malo uštimujemo.
Imamo večeras prvu probu, možda me to malo oraspoloži…

„Heej Alberto hoćeš danas u Galiano? Imam karte?“, prekide me u sanjarenju iznad knjige Mirijanino dozivanje sa ulice.
Skroz mi je mokar okovratnik. „Ko svira?“
„Ej bre, gdje si se ti izgubio. Pa cijeli dan najavljuju NG La Banda na radiju.“
Huh. Otkako su objavili Echale limon sviraju nam svaki drugi dan. Nije baš moj omiljeni bend, ali kad je džabe i kad Mirijan zove nema nazad. Nisam se odavno opustio, ubi me ekonomija i vježbanje timpana sa Joelom.
„Stani da se malo sredim, neće me pustiti ovako natopljenog ni u red za bonove. E, kad sam kod bonova. Spremila tia neke makarone od jučerašnjeg sledovanja, taman da probaš dok ja završim.“
Gdje mi je košulja? Uvijek u brzini je izgubim. Nosio sam je preksinoć kad smo svirali pred nekim Evropljanima. Boli ih uvo. Tompusi, rum, a ti Albe sviraj i čekaj 5 pezosa od raspodjele njihove milostinje. Svi nešto muziciraju i sanjaju pare da šmugnu. Kako i neće? Bolje i to nego da za 30 cuca gubim dane na poslu bez posla. Mada, ni to ne mogu. Studiram. Ne znam da l studiram da bih imao izgovor što ne radim ili da naučim nešto.
„Otkud ti karte?“ Kako je udarila po makaronama nije ni čudo što joj je ovoliko dupe. Ne smeta.
„E da ti pričam. Upoznale smo sinoć Bea i ja neke Japance na Malekonu. Znaš. Nisu bili naporni, a ni mi, mnogo. Popile smo im pola Palma Mulate. Moraću večeras da ih malo provodam kroz Viehu, a do tad… Imamo karte.“ Nasmejala se kao prava hinetera. Nije ni njima, djevojkama lako.
„Djevojko, nećeš daleko dogurati sa mnom ako tako nastaviš. Ajde krećemo. Nisam mnogo izgužvan?“
„Papi, još uvijek nisi“. Mistični osmjeh u ćošku od usne me razuvjerio da će narednih par sati imati ikakve veze sa dosadom…

(Nastaviće se)

Ovaj unos je objavljen pod Price. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Timba-Folk – I dio

  1. Povratni ping: Timba-Folk II | Ritmos Del Mundo- Beograd i Salsa

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s