5 najpopularnijh salsa video klipova


Pre skoro jedne decenije, kada se salsa scena polako razvijala u Srbiji, nije lako bilo doći do nekog dobrog salsa video materijala. Tu i tamo se pojavio neki snimak, koji smo manje ili više sebično čuvali za sebe, i dok ne poskidamo sve fore sa istog, taj snimak ni u ludilu ne bismo pokazivali. Kako je Youtube krenuo sa radom tek u februaru 2005, jasno je da odatle nismo dolazili do klipova. Uglavnom se to radilo sa sajtova specijalizovanih za salsu. Pojavljivali su se tu i tamo instruktorski DVD sa salsom, ali su oni čuvani od javnosti ko oči u glavi. Poseban problem u celoj priči bio je što su svi materijali bili uglavnom vezani za LA salsu, tako da smo često morali da prilagođavamo ove figure našoj kubanskoj salsi.
Danas je daleko lakše doći do materijala. Ritmos del mundo je dao svoj prilog tome, jer na našem forumu možete naći na jednom mestu veliki broj video klipova (manje ili više dobro sortiranih).
Ipak, da se vratimo na naslov. Sledećih par redova posvećujemo najpopularnijim video klipovima srpske salsa mladosti.

Mesto broj 5:

Da i Kinezi znaju da đuskaju dobro salsu, pokazao nam je Huo. Kinez, koga sam imao prilike lično da upoznam na Cubamemucho festivalu u Minhenu 2008, fantastičan je plesač.  Čak nam je bio i konkurencija na svetskom prvenstvu u ruedi na tom festivalu (bili smo bolje plasirani). Na ovom klipu možda nema nekih zahtevnih pokreta, ali lakoća pokreta i uživanje Hua dok pleše su nas terali da pogledamo klip ponovo. A često smo posle postavljali glavu i lakat partnerkama da pridrže 🙂

Mesto broj 4:

Ovo mesto je rezervisano za šampionsku ruedu Kube Casino.com. To je jedina rueda na ovom spisku (moglo ih je biti još po koja) i delo je možda najboljeg rueda koreografa na svetu – Yanek Revilla. Koliko mi je samo trebalo da skinem figure, a posle da im dam i ime. I moram priznati da je ova rueda imala veliki uticaj na koreografije koje sam ja kasnije radio. Yanek je majstor ruede i fantastičan instruktor, ukoliko vam se ukaže prilika da radite sa njim, nikako ne propuštajte.

Mesto broj 3:
Osbnis, Farita i Rafael na ovom klipu dočaravaju lepotu kubanske salse. Improvizacija, pevušenje, pokret, uživanje… Totalno opušteni, bez nekih teških pokreta. Zbog njih je Deja la mala noche postala jedna od omiljenih pesama na salsa podijumu.

Mesto broj 2:
Frankie i Nancy. Ovo nema veze sa kubanskom salsom, ali ovo su dvoje vrhunskih profesionalaca. Improvizacija, za koju u trenutku pomislite da možda to i nije, već dobro spremljen nastup. Iz razgovora sa koleginicama salserama, shvatio sam da su one više otkačile na Nancy, nego muška salsa populacija. Obratite pažnju na footwork. Muzika uz koju igraju je neponovljiva.

Mesto broj 1:

Jedan jedini i neponovljivi, Yanek Revilla i njegova parnerka Diana Rodrigez. Šampioni Kube u kubanskoj salsi. Yanek u ovom klipu prati svaki instrument, brži je od svetlosti, a o gracioznosti i prelepom osmehu Diane da i ne govorim. Pesma „El diablo colorao“ je posle ovog klipa kod nas postala broj 1. Kada sam bio mal,i izlazio sam sa društvom na košarkaške terene i svako od nas je hteo da bude Michael Jordan. Posle ovog klipa kada DJ pusti tu pesmu, podijum se punio neviđenom brzinom i svi smo hteli da budemo Yanek Revilla.

To je nekada bilo, viđao sam još dobrih klipova u međuvremenu, ali kada se osvrnem, ovi će mi i posle toliko godina, sigurno biti u vrhu.

Koji je Vaš omiljen plesni video klip?

Ovaj unos je objavljen pod Nekategorizovano. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na 5 najpopularnijh salsa video klipova

  1. Ivana kaže:

    Evo upravo se spremam za cas salse, pa kad pogledam ovo mesto broj 1…..mozda je bolje da na vreme odustanem:-)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s